Priemyselnú produkciu v SR v decembri 2013 potiahli najmä automobilky

10.02.2014 Bratislava

Bratislava 10. februára (TASR) - Priemyselnú produkciu na Slovensku v decembri 2013 ťahali nahor najmä automobilky, výroba elektrických zariadení, kovov a gumárenská výroba. Zhodujú sa na tom viacerí analytici. "Medziročné tempo rastu priemyselnej produkcie v decembri mierne spomalilo, keď dosiahlo 12,2 %. Priemysel tak rástol pomalšie, než sme očakávali my aj trh. Stále však ide o pomerne solídne tempo rastu," konštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

K rastu priemyselnej produkcie koncom minulého roka prispela výroba automobilov, ktorá bola medziročne vyššia až o 25 %. "Automobilový priemysel bol tak v decembri zodpovedný približne za polovicu medziročného rastu celého priemyslu," tvrdí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Okrem automobilového priemyslu však zaznamenal v decembri minulého roka rast aj elektrotechnický priemysel.

Analytikov však prekvapil nárast stavebnej produkcie. "Stavebníctvo v poslednom mesiaci minulého roka výrazne prekvapilo a vzrástlo o 10,1 %. Takýto výsledok si stavebníctvo nepamätá od začiatku krízy," informoval analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Odborníci sú presvedčení, že sa pod to podpísalo aj teplé počasie. "Sentiment v stavebníctve sa pritom v januári 2014 zlepšil, čo naznačuje, že odvetvie už pravdepodobne dosiahlo dno," tvrdí Baláž. Analytici sú preto presvedčení, že stavebníctvo by sa mohlo aj v nasledujúcich mesiacoch postupne zotavovať. "Najmä intenzívnejšia výstavba diaľnic, ale aj postupné zotavovanie segmentu výstavby budov by mali v budúcom roku stabilnejšie udržať stavebníctvo v kladných rastových číslach. Po piatich rokoch nepretržitého poklesu očakávame, že za rok 2014 vykáže stavebníctvo konečne medziročný rast produkcie," predpokladá Koršňák.

Pokles v potravinárstve, farmaceutickom priemysle a nábytkárstve

Objem produkcie v poslednom mesiaci minulého roka klesol v potravinárstve, farmaceutickom priemysle, nábytkárskom priemysle, ale aj vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov. "Zníženie dopytu sa podpísalo pod pokles tržieb v spotrebnej elektronike. Podobne aj pokles pri ťažbe koksu a rafinovaných ropných produktov na Slovensku kopíruje trend v západnej Európe. Viaceré krajiny napríklad zatvárali oceliarne, v ktorých je práve koks jednou zo zložiek výroby ocele," priblížila country manažérka spoločnosti Coface Slovensko Lucia Dobos.

Podľa odborníkov však bude priemyselná produkcia v najbližších troch mesiacoch tohto roka pokračovať v raste. "Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že veľmi dobré výsledky priemyslu by mali byť iba krátkodobou výnimkou na konci roka. Tak ako nákupný index manažérov eurozóny aj slovenský indikátor ekonomického sentimentu naznačujú veľmi dobrú náladu v priemysle, ktorá by sa mala pretaviť aj do výsledkov v prvom kvartáli 2014," očakáva analytik Tatra banky Boris Fojtík.
 

Vyberte región